Ghid de redactare
pentru autori
Norme editoriale
Sa purtam un Dialog Pentru Schimbare
cu stil si implicare!
Promovam schimbarea in educatie, promovam dascalii cu viziune si potential inovator, promovam proiecte educationale ambitioase si menite sa aduca inovatia in viata noilor generatii de elevi.
Si pentru ca toti acesti pasi catre schimbare trebuiau consemnati undeva, am lansat, in 2020, prima revista educationala care isi doreste sa sparga tiparele publicatiilor de gen.
Am considerat si atunci, ca si acum, ca acesta este proiectul care da glas dascalilor vizionari, setati pe evolutie, pe schimbare, pe un nou tip de interactiune profesor-elev la clasa.
​
Am ajuns, astazi, sa lansam numarul patru al revistei noastre, "Dialog pentru Schimbare" si aceasta este o implinire importanta pentru ADS. Multumim celor de la ALL 4 Marketing care au ales sa ne fie parteneri in acest proiect.
FORMA DE PREZENTARE
Tema propusa de ADS pentru acest numar al revistei este "Reguli scrise si nescrise. Bullying, mobbing si despre încredere intre actorii implicati in comunitatea educatională". Adeseori ne confruntam, in cadrul comunitatii scolare, cu fenomenele de bullying sau mobbing, ambele fiind rezultat al lipsei de incredere intre actorii implicati in acest mediu. Neincrederea copiilor in propriile forte, neincredere intre parinti si profesori, intre profesori si copii sau chiar neincredere intre conducerea institutiilor scolare si restul celor implicati - profesori, parinti, elevi. Din orice sens ar pleca aceasta lipsa de incredere si oricare ar fi orientarea sa, ea poate si trebuie sa fie transformata in incredere pentru reusita actului educational in sine si pentru bunastarea beneficiarilor finali, in speta elevii, cei care vor cladi societatea de maine. Va rugam sa va raportati la acest subiect atunci cand veti concepe articolul.
Redactarea materialelor se va face in format A4, maximum 2 pagini, font Times New Roman 12, aliniere justify, spatiere la 1.5/rand, iar pentru notele de subsol se va folosi Times New Roman 10, spatiere la 1 rand. Acestea vor fi trimise intr-un document in format .doc sau .docx, cu diacritice, fara coloane. Citatele se vor inchide intre ghilimele. Va rugam sa nu folositi fontul in bold sau italic pentru a cita.
Titlul lucrarii va fi redactat in limba romana, recomandarea fiind sa fie scurt si sa cuprinda esenta lucrarii. Sub titlu se va include de asemenea numele autorului, cu titluri profesionale, afilierea profesionala si municipiul de resedinta.
​
Ilustratia va fi transmisa separat, digitizata, in format .jpg sau .tiff la rezolutia minima de 300 dpi, RGB sau CMYK. Trimiterile la ilustratii se vor indica in textul articolului, dupa urmatorul model: „(fig. 4)”;„(pl. I)”. Lista ilustratiilor va fi predata in fisier separat, redactata in limba romana, cu mentiunea "Imi asum responsabilitatea pentru dreptul de a face publice aceste imagini". Pentru fiecare imagine se va preciza autorul, sursa si data la care a fost realizata. Sursa ilustratiilor se va indica dupa urmatorul model: „Fig. 1 – Text ” sau „Pl. I - Text”. Autorii sunt responsabili pentru obtinerea drepturilor de reproducere si publicare ale tuturor materialelor grafice, pentru care vor prezenta o declaratie scrisa, asa cum a fost specificat anterior.
PROBLEME DE LIMBÄ‚
Pentru o scriere corecta, se recomanda:
-
DEX. Dictionarul explicativ al limbii romane, editia a II-a revazuta si adaugita, Academia Romana, Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2016;
-
DOOM. Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, editia a II-a revazuta si adaugita, Academia Romana, Institutul de Lingvistica „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic Gold, 2010.
​
NORME ȘI REGULI DE CITARE ȘI REDACTARE A NOTELOR DE SUBSOL
Referintele bibliografice si explicatiile se vor realiza numai cu optiunea „footnote” a procesorului de text (automat), numerotate consecutiv cu numerale arabe. Notele de subsol se vor redacta numai in sistem academic francez.
Cand se va cita o sursa pentru prima oara, se va nota referinta bibliografica completa: numele autorului, titlul lucrarii (cu caractere cursive), editura, locul publicarii (daca acesta nu se cunoaste se va inlocui cu [f.l.]), anul publicarii (daca acesta nu se cunoaste se va inlocui cu [f.a.]), numarul paginii – toate separate de virgula. Pentru citari ulterioare ale unei surse se vor folosi formulele sau abrevierile latine (ibidem, idem, op. cit., loc. cit., apud) ori de cate ori este nevoie, conform normelor Academiei Romane.
Doua sau mai multe scrieri ale aceluiasi autor vor fi diferentiate prin folosirea primelor cuvinte din titlu, urmate de 3 puncte (...).
Nu se vor inlocui numele sau prenumele autorului cu initiale, decat daca acesta este modul in care ele apar in lucrarea citata.
Citarile se vor sfarsi prin folosirea punctului.
NORME SI REGULI DE CITARE SI REDACTARE A BILBIOGRAFIEI
​
Bibliografia se va plasa la sfarsitul lucrarii. Ordinea enumerarii lucrarilor in bibliografie va fi cea alfabetica, dupa numele de familie al autorului.
​
UNDE TRIMIT ARTICOLUL MEU?
​
Ne poti trimite articolul tau pe adresa dialog@dascaliischimbarii.org, asigurandu-te initial ca respecta toate normele editoriale. Articolele neconforme vor fi respinse.
​
EXISTA COSTURI PENTRU PUBLICAREA IN REVISTA?
​
Da. Suntem o organizatie non-profit, iar costul publicarii in revista va fi un mic aport personal pe care il aduci in sprijinul demararii si implementarii proiectelor pentru dezvoltarea scolilor si modului in care se face educatie, in care ne implicam. Costul pentru verificare/ inserare/publicare in revista este de 120,-Ron pentru cadrele didactice care nu sunt inscrise ca membri in asociatia noastra. pentru membri taxa de publicare este de 60,-Ron. Taxele pentru publicarea articolului se achita in contul nostru RO14BTRLRONCRT0488375102, deschis la Banca Transilvania, DOAR DUPA ce vei primi acordul pentru publicare din partea echipei redactionale.
​
VETI MAI ORGANIZA CONCURSUL PENTRU IDENTIFICAREA CELUI MAI BUN ARTICOL?
​
Absolut, da. Rolul si misiunea noastra este acela de a identifica dascali vizionari care fac lucruri minunate la catedra pentru noile generatii de copii.
​
CARE ESTE DATA LIMITA PANA LA CARE POT TRIMITE ARTICOLUL?
​
Data limita pana la care luam in considerare articolul tau pentru a fi publicat este 20 februarie 2023, inclusiv. Articolele trimise dupa data limita nu vor intra in procesul de triere si nu vor fi luate in considerare pentru publicarea in acest numar.
​
​